Vítání svatého Martina na Facebooku

K oslavám Vítání sv. Martina již neodmyslitelně patří také bohatá nabídka blanenských restaurací, které do svého menu zařazují svatomartinské speciality.

Čekají vás klasiky české kuchyně v podobě kachny i husičky se zelím a  knedlíkem, ale i gastronomické speciality místních kuchařů, kteří se klasikou pouze volně inspirují. Vítání sv. Martina podporují také kavárny Cafisco a Zákuskárna, které budou mít v nabídce kavárenské menu se svatomartinskými sladkostmi. Pokud se budete chtít vydat do některé z restaurací na slavnostní oběd či večeři, doporučujeme vám zarezervovat si místa s dostatečným předstihem, restaurace bývají ve svatomartinských termínech často plně obsazené.


Restaurace, které budou nabízet speciální svatomartinské menu v roce 2023

web: Bowling Blansko

Menu se podává:

Polévka:

Asijská husí polévka s rýžovými nudlemi a čerstvou zeleninou

Hlavní chod:

Hamburger s trhaným husím masem, cibuládou, medovo-dijonskou majonézou a rukolou a salátem coleslaw z červeného zelí

Tortilla s filírovaným husím prsem, křupavou cibulkou, cheddarem a petrželí, zeleninové hranolky

Dezert:

Tapiokový dezert s kokosovým mlékem a lesním ovocem


Rezervace na tel.  776 887 700.

web: Hostinec U Šesti

Menu se podává: 11.11.2023

Svatomartinské husí menu na objednávku (do 9. 11. 2023)

Cena menu 349 Kč

Polévka

Domácí husí vývar s nudlemi, zeleninou a játrovými knedlíčky

Hlavní chod

Konfitované husí stehno, karamelizované červené zelí, kyselé moravské bílé zelí, bramborové špalíky s cibulkou, houskový knedlík

Dezert

Jablečný Crumble cake se šlehačkou 


Rezervace a objednávky na tel. 776 237 847 do 9. 11. 2023.

Na čepu svatomartinský pivní speciál.

web: Hotel Olberg

Menu se podává: 10.—12.11.2023

Předkrm

Domácí kachní rillettes na cibulce a portském víně s kanadskými brusinkami a opečeným toastem   100 g | 165 Kč

Polévka

Krémový kaldoun se zeleninou a bylinkovými krutony   85 Kč

Hlavní jídla

Pečená husa na pomerančích a badyánu, červené a bílé zelí, variace knedlíků a vídeňská cibulka   ¼ | 445 Kč

Konfitované kachní stehýnko, červené zelí, vídeňská cibulka, bramborový knedlík   350 g | 345 Kč

Filírované kachní prsíčko na grilu s krémovým šafránovým rizotem   200 g | 365 Kč

Dezert

Jablečný závin s vanilkovou zmrzlinou, lesním ovocem, čokoládovým toppingem a šlehačkou   95 Kč


Rezervace stolu je nutná předem na tel.: 734 446 291

Celá husa
Můžete si objednat a u nás vyzvednout i celou husu včetně zelí a knedlíků. Cena je 1.600 Kč + obaly.
Objednávky přijímáme do 9. 11. do 15:00 hodin.

Je možné si objednat z nabídky  nebo celou husu jak na vyzvednutí, tak i na rozvoz domů nebo do firmy.

web: Hotel Skalní mlýn

Menu se podává: 11.—12.11.2023

Předkrm

Husí paštika s portským vínem, dýňové chutney, pečená bageta

Polévka

Husí kaldoun se širokými nudlemi a zeleninou

Hlavní chod

Pečené husí stehno, dušené kysané zelí, bramborový a karlovarský knedlík

Husí prsa na pomerančích, pečené brambory, dýňové chutney

Konfitované kachní stehno, červené zelí se švestkou a badyánem, dýňové zelí, bramborový a karlovarský knedlík

Kachní prsa na portském víně se švestkami a mandlemi, špekové placičky

Dezert

Bramborové lokše plněné marinovanými hruškami a ořechy, tvarohová povidla sypaná perníkem

Svatomartinské víno


Rezervace na tel.: 516 418 113.

web: Chata Macocha

Menu se podává: 11.—12.11.2023

Předkrm

Plátky uzeného husího prsíčka na podzimním salátu s citrusy   125 Kč

Polévka

Husí kaldoun s knedlíčky a fritátovými nudlemi  80 Kč

Hlavní chod

Pomalu pečené husí stehno na kmíně s jablky, dušené bílé zelí, houskový a špekový knedlík   470 Kč

Pečené kachní stehno s červeným zelím, houskový a bramborový knedlík   299 Kč

Dezert

Jablečný závin s jablky a vanilkovou omáčkou   90 Kč

Skořicové lívanečky s borůvkovým džemem a šlehačkou   100 Kč


Objednávky na tel.:  516 444 250.

web: Kavárna Cafisco

Menu se podává: 10.—11.11.2023

Ke kávě i čaji:

Pečená perníková husička

Husí paštika ve slanině

Svatomartinské víno (od 11. 11.)

Svatomartinské rohlíčky

web: OREA Resort Panorama

Menu se podává: 10.—12.11.2023

V 11:00–15:00 hodin a poté 18:00–21:30 hodin. 

Předkrm 

Husí rillets, šalotková marmeláda, salát s kyselou zeleninou, rozpečený chléb

Polévka 

 Husí kaldoun a husím masem, droby, fleky, zeleninou a libečkovým olejem

Hlavní chod 

Husí stehno, červené a bílé zelí, houskový a bramborový knedlík

Dezert 

Hruškový štrúdl, šlehačka z vaječného likéru

V nabídce od 11. 11. 2023 bude navíc svatomartinské víno z vinařství Mádl.

Nabídka platí do vyprodání zásob.


Rezervace

na tel. 771 225 126

web: Restaurace Lažánky

Menu se podává:

Hlavní chod:

Svatomartinská husa


Rezervace na tel. 516 418 923.

web: Restaurace Myslivna

Menu se podává: 11.11.2023

Předkrm

Husí paštika s brusinkovou pěnou, pečivo   120 Kč

Husí játra pečená v červeném oleji, pošírované jablko, toust   120 Kč

Polévka

Husí vývar s drůbky a nudlemi   80 Kč

Hlavní chod

Pečené husí stehno, červené a bílé zelí, houskový a bramborový knedlík   440 Kč

Plněné bramborové lokše, červené a bílé zelí s trhaným husím masem   440 Kč

Dezert

Pošírovaná hruška v červeném víně, vanilkový krém, šlehačka   120 Kč


Rezervace na tel. 777 547 927.

web: Restaurace Na Pražci

Menu se podává: 11.—12.11.2023

Předkrm

100 g Husí paštika zabalená ve slanince, ovocný coulis, bagetka

Polévka

0,33 l Husí kaldoun se zarestovanou zeleninou a droby

Hlavní jídlo

400 g Pečené husí stehno, červené zelí s bílými hrozny, houskový a bramborový knedlík

2 ks Lokše plněné restovaným zelím se slaninkou a trhaným husím masem

200 g Pečená husí jatýrka s anglickou slaninou a hříbky, šťouchané brambory s cibulkou

200 g Grilované kachní prso, švestková omáčka, grenaille


Rezervace na tel. 516 418 639.

web: Restaurace Obůrka

Menu se podává: 11.—12.11.2023

Předkrm

80 g Husí paštika s praženými mandlemi a cibulovým chutney, bagetkový toust

Polévka

Husí kaldoun s žemličkovým bylinkovým knedlíčkem

Hlavní chod

¼ ks  Svatomartinská husa pečená s jablky a cibulí
Výběrem: červené zelí se skořicí a rozinkami, bílé kysané s jablky, dýňové,  kedlubnové zelí s křenem
Příloha: houskový knedlík, karlovarský perníkový knedlík, bramborový knedlík s cibulkovou mozaikou, bramborová lokše 

1 ks  Svatomartinské pečené stehno, červené zelí s podzimním ovocem, bramborová lokše

(nabídka platí do vyprodání zásob)


Rezervace na tel. 516 416 107.

web: Restaurace Punkva

Menu se podává: 10.11.2023

Polévka

Kachní vývar s nudlemi 

Hlavní chod

¼ pečená kačena, mix zelí, mix knedlík 

Kachní prsíčka na zeleninovém lůžku, šťouchané brambory s cibulkou

Kachní jatýrka na cibulce, pečené brambory 

Kachní roláda, šťouchané brambory s cibulkou 

web: Restaurace U Filků

Menu se podává: 9.—10.11.2023

Polévka

Husí vývar s masem a nudlemi  45  Kč

Hlavní chod

Svatomartinské husí stehýnko, červené zelí, variace knedlíků, martinský rohlíček  365 Kč


Objednávky na e-mail: restauraceufilku@seznam.cz nebo tel. 739 661 210.

web: Restaurace U Golema

Menu se podává: 09.—12.11.2023

Studený předkrm

Husí játra v sádle, pečivo

Polévka

Husí krémová polévka s petželkovými knedlíčky, zjemněná šlehačkou

Teplý předkrm

Grilovaná kachní játra s čabajkou a jablky, zastříknuté kalvádosem, bageta

Hlavní jídla 

 1/4 pečená husa dle staročeského receptu  (váha celé husy 4,2 kg)

Pečené kachní stehno

Přílohy dle vaší chuti:
červené zelí, bílé zelí, houskové knedlíky, bramborové knedlíky s cibulkou. Zelí a přílohy jsou součástí ceny hlavního jídla.


Rezervace na tel. 516 412 524.

Jídlo je možné objednat i s sebou.

web: Restaurace U Ledu

Menu se podává: 10.—19.11.2023

Polévka

Husí vývar s masem, játrovými knedlíčky a nudlemi   70 Kč

Hlavní chod

400 g Pečené kachní stehno, bílé a červené zelí, houskový a karlovarský knedlík    249 Kč

400 g Pečené husí stehno, bílé a červené zelí, houskový a karlovarský knedlík    359 Kč

Domácí paštika, svatomartinská vína


Do vyprodání.

web: Restaurace U Slunce

Menu se podává: 11.—12.11.2023

Polévka:

Husí vývar s čerstvým tymiánem, játrovými knedlíčky a zeleninou   69 Kč

Husí kaldoun   69 Kč

Hlavní chod:

Kachní prsíčko na grilu s houbovou omáčkou a smetanou, bramborové noky / bramborové krokety   349 Kč

Husí játra na víně a domácí slanině, šťouchaný brambor / americký brambor   349 Kč

¼ pečená husa, bílé a červené zelí, variace knedlíků   449 Kč


Objednávky na tel.: 724 058 158.

Svatomartinské menu podáváme do vyprodání zásob.
Domácí husí paštika na toustu zdobená brusinkami a petrželkou k menu zdarma.
Svatomartinské víno červené / bílé / růžové – 0,1 dl  40 Kč.

web: Restaurace Zámecká sýpka

Menu se podává: 11.—12.11.2023

Předkrm

Husí játra na portském víně s pošírovanou hruškou

Polévka

Husí kaldoun

Hlavní chod

¼ konfitovaná husa s červeným, bílým a dýňovým zelí, kombinace knedlíků

Kachní prso s pyré z červené řepy, omáčka demi glace

Domácí halušky s trhaným kachním masem a kysaným zelí

Dezert 

Lívance s jablečným chutney, skořicí a zakysanou smetanou


Rezervace na tel. 602 563 646.

web: Statek Samsara

Menu se podává: 12.11.2023

Polévka

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky, zeleninou a fritátovými nudlemi   85 Kč

Předkrm

1 ks Bramborová lokše plněná trhanou husou a kysaným zelím, smažená cibulka na husím sádle   130 Kč

Hlavní chod

Konfitované husí stehno, červené zelí s badyánem, bramborový báč   390 Kč

½ pečené husy, červené zelí s badyánem, bramborový báč, lokše
(podáváno v pekáčích na stole, nutno objednat do 10. 11. 2023)
Pro 2–3 osoby   760 Kč

Dezert

Jablečný štrůdl s ořechy a rozinkami, vanilková omáčka   95 Kč


Rezervace

na tel. 702 098 832