K oslavám Vítání sv. Martina již neodmyslitelně patří také bohatá nabídka blanenských restaurací, které do svého menu zařazují svatomartinské speciality.
Čekají vás klasiky české kuchyně v podobě kachny i husičky se zelím a knedlíkem, ale i gastronomické speciality místních kuchařů, kteří se klasikou pouze volně inspirují. Vítání sv. Martina podporují také kavárny Cafisco a Zákuskárna, které budou mít v nabídce kavárenské menu se svatomartinskými sladkostmi. Pokud se budete chtít vydat do některé z restaurací na slavnostní oběd či večeři, doporučujeme vám zarezervovat si místa s dostatečným předstihem, restaurace bývají ve svatomartinských termínech často plně obsazené.
web: Hostinec U Šesti
Menu se podává: 9.11.2024
Svatomartinské husí menu na objednávku (do 7. 11. 2024)
Polévka
Domácí hustí vývar s nudlemi, zeleninou a játrovými knedlíčky
Hlavní chod
Konfitované husí stehno, karamelizované červené zelí, kyselé moravské bílé zelí, bramborové špalíky s cibulkou, houskový knedlík
Dezert
Jablečný Crumble cake se šlehačkou
Rezervace a objednávky na tel. 776 237 847 do 7. 11. 2024.
web: Hotel Skalní mlýn
Menu se podává: 9.—10.11.2024
Předkrm
Svatomartinská domácí husí paštika s brusinkami a bagetkou
Polévka
Husí kaldoun s masem a nudlemi
Hlavní chod
Pečené husí stehno na jablkách s rozmarýnem, houskový knedlík, červené zelí
Pečené kachní stehno, bramborový knedlík, bílé zelí
Dezert
Domácí jablečný závin s ořechy, vanilková zmrzlina se šlehačkou
Rezervace na tel.: 516 418 113.
web: Chata Macocha
Menu se podává: 9.–10. 11. 2024 a 14.–17. 11. 2024
Polévka
Husí kaldoun s knedlíčky a fritátovými nudlemi
Teplý předkrm
Husí jatýrka s hruškou a ořechy na topince
Hlavní chod
Pomalu pečené husí stehno na kmíně s jablky, červené a bílé zelí, špekový a bramborový knedlík
Pečené kachní stehno s červeným zelím, bramborový a houskový knedlík
Dezerty
Jablečný závin s jablky a vanilkovou omáčkou
Skořicové Lívanečky a borůvkovým džemem a šlehačkou
Rezervace na tel.: 516 444 250
web: Kavárna Cafisco
Menu se podává: 10.—11.11.2024
Ke kávě i čaji:
připravena pečená husička (ke kávě)
svatomartinské rohlíčky
Svatomartinské víno.
Tradiční husí paštika
web: ---
Menu se podává:
svatomartinské rohlíčky
svařené víno
svařený džus
horké domácí limonády
web: Orea Resort Panorama Moravský kras
Menu se podává:
Polévka
Husí kaldoun, droby, nudle, zelenina
Hlavní chod
Lokše plněná trhaným husím masem, nakládané zelí, husí jus
Konfitované husí stehno, červené zelí s brusinkami, špekový a houskový knedlík
Dezert
Bramborové šišky, švestková povidla se slivovicí, mák
Svatomartinské víno
Muškát moravský, zemské víno, Vinařství Tetur, suché
Rezervace
na tel. 771 225 126
web: Restaurace Hořice
Menu se podává: 9.—10.11.2024 a a 15.—17.11.2024
Polévka:
Drůbeží vývar
Hlavní chod:
Pečená husa nebo kachna, červené a bílé dušené zelí, domácí knedlíky
Doporučujeme včasnou rezervaci.
omezené množství
Rezervace předem tel. 725 972 030.
web: Restaurace Lažánky
Menu se podává:
Polévka:
Husí krémová
Hlavní chod:
Tradiční husí čtvrtka, červené a bílé zelí, bramborový, špekový a houskový knedlík.
Rezervace na tel. 516 418 923.
web: Restaurace Myslivna
Menu se podává: 8.—11.11.2024
Předkrm
Husí paštika s brusinkovou pěnou, pečivo
Husí játra pečená v červeném oleji, pošírované jablko, toust
Polévka
Husí vývar s drůbky a nudlemi
Hlavní chod
Pečené husí stehno, červené a bílé zelí, houskový a bramborový knedlík
Plněné bramborové lokše, červené a bílé zelí s husím stehnem
Rezervace na tel. 777 547 927.
web: Restaurace Na Pražci
Menu se podává: 11.—12.11.2023
Předkrm
Husí paštika zabalená ve slanince, ovocný coulis, toust
Polévka
Husí kaldoun se zarestovanou zeleninou a droby
Hlavní jídlo
Lokše plněné restovanou zelím a slaninkou a trhaným husím masem
Pečené husí stehno, červené zelí s bílými hrozny, houskový a karlovarský knedlík
Pečená husí jatýrka a anglickou slaninou a hříbky, šťouchané brambory s cibulkou
Grilované kachní prso, švestková omáčka, grenaille
Rezervace na tel. 516 418 639.
web: Restaurace Obůrka
Menu se podává: 9.—11.11.2024
Předkrm
80g Husí paštika s praženými mandlemi a cibulovým chutney, bagetkový toust
Polévka
Husí Kaldoun s žemličkovým bylinkovým knedlíčkem
Hlavní chod
¼ ks Svatomartinská husa pečená s jablky a cibulí
Výběrem:
červené zelí se skořicí a rozinkami
bílé kysané s jablky
dýňové, kedlubnové zelí s křenem
Příloha:
houskový knedlík, karlovarský perníkový knedlík,
bramborový knedlík s cibulkovou mozaikou, bramborová lokše
1ks Svatomartinské pečené stehno, červené zelí s podzimním ovocem, bramborová lokše
(nabídka platí do vyprodání zásob)
Změna jídelníčku vyhrazena.
Rezervace na tel. 516 416 107.
web: Restaurace U Slunce
Menu se podává: 8.11.2024 do vyprodání zásob
Polévka:
Husí kaldoun
Hlavní chod:
Kachní prsíčko s houbovou omáčkou, domácí bramborové noky
Pečené husa ¼ , bílé a červené zelí, variace knedlíků
Svatomartinské víno:
červené / bílé
Domácí husí paštika s brusinkami podávaná s opečeném toustem k menu zdarma
Objednávky na tel.: 724 058 158.
Svatomartinské menu podáváme do vyprodání zásob.
web: Statek Samsara
Menu se podává: 10.11.2024
Polévka
Husí Kaldoun, zelenina, játrové knedlíčky a nudle
Předkrm
Husí paštika, brusinky a čerstvě rozpečený chléb
Hlavní chod
Konfitované husí stehno
Červené badyánové zelí a karlovarský knedlík
Bramborové lokše trhaná husa, moravské zelí a piklovaná cibulka
Dezert
Švestkový koláč s drobenkou
Rezervace
Počet míst je omezen, rezervace nutná.
Pro rezervaci volejte: 702 098 832
web: ---
Menu se podává: 9.–10.11.2024
Předkrm:
Husí paštika
Polévka:
Drůbeží vývar s celestýnskými nudlemi
Hlavní chod:
husokačení stehno, červené zelí, domácí bramborové knedlíky
(omezené množství)
Dezert:
martinské rohlíčky
tradiční štrůdl
web: Zákuskárna Blansko
Menu se podává:
MARTINSKÝ zákusek
Horké punče: DÝŇOVÝ, HRUŠKOVÝ, KARIBSKÝ.
Víno suché bílé RULANSKÉ ŠEDÉ.
Víno polosuché PÁLAVA.