Vítání svatého Martina na Facebooku

K oslavám Vítání sv. Martina již neodmyslitelně patří také bohatá nabídka blanenských restaurací, které do svého menu zařazují svatomartinské speciality.

Čekají vás klasiky české kuchyně v podobě kachny i husičky se zelím a  knedlíkem, ale i gastronomické speciality místních kuchařů, kteří se klasikou pouze volně inspirují. Vítání sv. Martina podporují také kavárny Cafisco a Zákuskárna, které budou mít v nabídce kavárenské menu se svatomartinskými sladkostmi. Pokud se budete chtít vydat do některé z restaurací na slavnostní oběd či večeři, doporučujeme vám zarezervovat si místa s dostatečným předstihem, restaurace bývají ve svatomartinských termínech často plně obsazené.


Restaurace, které budou nabízet speciální svatomartinské menu v roce 2024

web: Hostinec U Šesti

Menu se podává: 9.11.2024

Svatomartinské husí menu na objednávku (do 7. 11. 2024)

 

Polévka

Domácí hustí vývar s nudlemi, zeleninou a játrovými knedlíčky

Hlavní chod

Konfitované husí stehno, karamelizované červené zelí, kyselé moravské bílé zelí, bramborové špalíky s cibulkou, houskový knedlík

Dezert

Jablečný Crumble cake se šlehačkou 


Rezervace a objednávky na tel. 776 237 847 do 7. 11. 2024.

web: Hotel Skalní mlýn

Menu se podává: 9.—10.11.2024

Předkrm

Svatomartinská domácí husí paštika s brusinkami a bagetkou

Polévka

Husí kaldoun s masem a nudlemi

Hlavní chod

Pečené husí stehno na jablkách s rozmarýnem, houskový knedlík, červené zelí

Pečené kachní stehno, bramborový knedlík, bílé zelí

Dezert

Domácí jablečný závin s ořechy, vanilková zmrzlina se šlehačkou


Rezervace na tel.: 516 418 113.

web: Chata Macocha

Menu se podává: 9.–10. 11. 2024 a 14.–17. 11. 2024

Polévka

Husí kaldoun s knedlíčky a fritátovými nudlemi

Teplý předkrm

Husí jatýrka s hruškou a ořechy na topince

Hlavní chod

Pomalu pečené husí stehno na kmíně s jablky, červené a bílé zelí, špekový a bramborový knedlík

Pečené kachní stehno s červeným zelím, bramborový a houskový knedlík

Dezerty

Jablečný závin s jablky a vanilkovou omáčkou

Skořicové Lívanečky a borůvkovým džemem a šlehačkou


Rezervace na tel.:  516 444 250

web: Kavárna Cafisco

Menu se podává: 10.—11.11.2024

Ke kávě i čaji:

připravena pečená husička (ke kávě)

svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské víno.

Tradiční husí paštika 

web: ---

Menu se podává:

svatomartinské rohlíčky

svařené víno

svařený džus

​horké domácí limonády

web: Orea Resort Panorama Moravský kras

Menu se podává:

Polévka 

Husí kaldoun, droby, nudle, zelenina

Hlavní chod 

Lokše plněná trhaným husím masem, nakládané zelí, husí jus

Konfitované husí stehno, červené zelí s brusinkami, špekový a houskový knedlík

Dezert 

Bramborové šišky, švestková povidla se slivovicí, mák

Svatomartinské víno

Muškát moravský, zemské víno, Vinařství Tetur, suché 


Rezervace

na tel. 771 225 126

web: Restaurace Hořice

Menu se podává: 9.—10.11.2024 a a 15.—17.11.2024

Polévka:

Drůbeží vývar 

Hlavní chod:

Pečená husa nebo kachna, červené a bílé dušené zelí, domácí knedlíky

Doporučujeme včasnou rezervaci.

omezené množství


Rezervace předem tel. 725 972 030.

web: Restaurace Lažánky

Menu se podává:

Polévka:

Husí krémová

Hlavní chod:

Tradiční husí čtvrtka, červené a bílé zelí, bramborový, špekový a houskový knedlík.


Rezervace na tel. 516 418 923.

web: Restaurace Myslivna

Menu se podává: 8.—11.11.2024

Předkrm

Husí paštika s brusinkovou pěnou, pečivo

Husí játra pečená v červeném oleji, pošírované jablko, toust

Polévka

Husí vývar s drůbky a nudlemi

Hlavní chod

Pečené husí stehno, červené a bílé zelí, houskový a bramborový knedlík

Plněné bramborové lokše, červené a bílé zelí s husím stehnem


Rezervace na tel. 777 547 927.

web: Restaurace Na Pražci

Menu se podává: 11.—12.11.2023

Předkrm

Husí paštika zabalená ve slanince, ovocný coulis, toust

Polévka

Husí kaldoun se zarestovanou zeleninou a droby 

Hlavní jídlo

Lokše plněné restovanou zelím a slaninkou a trhaným husím masem

Pečené husí stehno, červené zelí s bílými hrozny, houskový a karlovarský knedlík

Pečená husí jatýrka a anglickou slaninou a hříbky, šťouchané brambory s cibulkou

Grilované kachní prso, švestková omáčka, grenaille


Rezervace na tel. 516 418 639.

web: Restaurace Obůrka

Menu se podává: 9.—11.11.2024

Předkrm

80g Husí paštika s praženými mandlemi a cibulovým chutney, bagetkový toust

Polévka

Husí Kaldoun s žemličkovým bylinkovým knedlíčkem

Hlavní chod

¼ ks  Svatomartinská husa pečená s jablky a cibulí

Výběrem:
červené zelí se skořicí a rozinkami
bílé kysané s jablky 
dýňové, kedlubnové zelí s křenem

Příloha:
houskový knedlík, karlovarský perníkový knedlík,
bramborový knedlík s cibulkovou mozaikou, bramborová lokše

1ks  Svatomartinské pečené stehno, červené zelí s podzimním ovocem, bramborová lokše 

(nabídka platí do vyprodání zásob)

Změna jídelníčku vyhrazena.


Rezervace na tel. 516 416 107.

web: Restaurace U Slunce

Menu se podává: 8.11.2024 do vyprodání zásob

Polévka:

Husí kaldoun

Hlavní chod:

Kachní prsíčko s houbovou omáčkou, domácí bramborové noky

Pečené husa ¼ , bílé a červené zelí, variace knedlíků

Svatomartinské víno:

červené / bílé


Domácí husí paštika s brusinkami podávaná s opečeném toustem k menu zdarma


Objednávky na tel.: 724 058 158.

Svatomartinské menu podáváme do vyprodání zásob.

web: Statek Samsara

Menu se podává: 10.11.2024

Polévka

Husí Kaldoun, zelenina, játrové knedlíčky a nudle

Předkrm

Husí paštika, brusinky a čerstvě rozpečený chléb

Hlavní chod

Konfitované husí stehno

Červené badyánové zelí a karlovarský knedlík

Bramborové lokše trhaná husa, moravské zelí a piklovaná cibulka 

Dezert

Švestkový koláč s drobenkou 


Rezervace

Počet míst je omezen, rezervace nutná.

Pro rezervaci volejte: 702 098 832 

web: ---

Menu se podává: 9.–10.11.2024

Předkrm:

Husí paštika

Polévka:

Drůbeží vývar s celestýnskými nudlemi

Hlavní chod:

husokačení stehno, červené zelí, domácí bramborové knedlíky
(omezené množství)

Dezert:

martinské rohlíčky

tradiční štrůdl

web: Zákuskárna Blansko

Menu se podává:

MARTINSKÝ zákusek

Horké punče: DÝŇOVÝ, HRUŠKOVÝ, KARIBSKÝ.

Víno suché bílé RULANSKÉ ŠEDÉ.

Víno polosuché PÁLAVA.