K oslavám Vítání sv. Martina již neodmyslitelně patří také bohatá nabídka blanenských restaurací, které do svého menu zařazují svatomartinské speciality.
Čekají vás klasiky české kuchyně v podobě kachny i husičky se zelím a knedlíkem, ale i gastronomické speciality místních kuchařů, kteří se klasikou pouze volně inspirují. Vítání sv. Martina podporují také kavárny Cafisco a Zákuskárna, které budou mít v nabídce kavárenské menu se svatomartinskými sladkostmi. Pokud se budete chtít vydat do některé z restaurací na slavnostní oběd či večeři, doporučujeme vám zarezervovat si místa s dostatečným předstihem, restaurace bývají ve svatomartinských termínech často plně obsazené.
web: Bowling Blansko
Menu se podává:
Polévka:
Asijská husí polévka s rýžovými nudlemi a čerstvou zeleninou
Hlavní chod:
Hamburger s trhaným husím masem, cibuládou, medovo-dijonskou majonézou a rukolou a salátem coleslaw z červeného zelí
Tortilla s filírovaným husím prsem, křupavou cibulkou, cheddarem a petrželí, zeleninové hranolky
Dezert:
Tapiokový dezert s kokosovým mlékem a lesním ovocem
Rezervace na tel. 776 887 700.
web: Hostinec U Šesti
Menu se podává: 11.11.2023
Svatomartinské husí menu na objednávku (do 9. 11. 2023)
Cena menu 349 Kč
Polévka
Domácí husí vývar s nudlemi, zeleninou a játrovými knedlíčky
Hlavní chod
Konfitované husí stehno, karamelizované červené zelí, kyselé moravské bílé zelí, bramborové špalíky s cibulkou, houskový knedlík
Dezert
Jablečný Crumble cake se šlehačkou
Rezervace a objednávky na tel. 776 237 847 do 9. 11. 2023.
Na čepu svatomartinský pivní speciál.
web: Hotel Olberg
Menu se podává: 10.—12.11.2023
Předkrm
Domácí kachní rillettes na cibulce a portském víně s kanadskými brusinkami a opečeným toastem 100 g | 165 Kč
Polévka
Krémový kaldoun se zeleninou a bylinkovými krutony 85 Kč
Hlavní jídla
Pečená husa na pomerančích a badyánu, červené a bílé zelí, variace knedlíků a vídeňská cibulka ¼ | 445 Kč
Konfitované kachní stehýnko, červené zelí, vídeňská cibulka, bramborový knedlík 350 g | 345 Kč
Filírované kachní prsíčko na grilu s krémovým šafránovým rizotem 200 g | 365 Kč
Dezert
Jablečný závin s vanilkovou zmrzlinou, lesním ovocem, čokoládovým toppingem a šlehačkou 95 Kč
Rezervace stolu je nutná předem na tel.: 734 446 291
Celá husa
Můžete si objednat a u nás vyzvednout i celou husu včetně zelí a knedlíků. Cena je 1.600 Kč + obaly.
Objednávky přijímáme do 9. 11. do 15:00 hodin.
Je možné si objednat z nabídky nebo celou husu jak na vyzvednutí, tak i na rozvoz domů nebo do firmy.
web: Hotel Skalní mlýn
Menu se podává: 11.—12.11.2023
Předkrm
Husí paštika s portským vínem, dýňové chutney, pečená bageta
Polévka
Husí kaldoun se širokými nudlemi a zeleninou
Hlavní chod
Pečené husí stehno, dušené kysané zelí, bramborový a karlovarský knedlík
Husí prsa na pomerančích, pečené brambory, dýňové chutney
Konfitované kachní stehno, červené zelí se švestkou a badyánem, dýňové zelí, bramborový a karlovarský knedlík
Kachní prsa na portském víně se švestkami a mandlemi, špekové placičky
Dezert
Bramborové lokše plněné marinovanými hruškami a ořechy, tvarohová povidla sypaná perníkem
Svatomartinské víno
Rezervace na tel.: 516 418 113.
web: Chata Macocha
Menu se podává: 11.—12.11.2023
Předkrm
Plátky uzeného husího prsíčka na podzimním salátu s citrusy 125 Kč
Polévka
Husí kaldoun s knedlíčky a fritátovými nudlemi 80 Kč
Hlavní chod
Pomalu pečené husí stehno na kmíně s jablky, dušené bílé zelí, houskový a špekový knedlík 470 Kč
Pečené kachní stehno s červeným zelím, houskový a bramborový knedlík 299 Kč
Dezert
Jablečný závin s jablky a vanilkovou omáčkou 90 Kč
Skořicové lívanečky s borůvkovým džemem a šlehačkou 100 Kč
Objednávky na tel.: 516 444 250.
web: Kavárna Cafisco
Menu se podává: 10.—11.11.2023
Ke kávě i čaji:
Pečená perníková husička
Husí paštika ve slanině
Svatomartinské víno (od 11. 11.)
Svatomartinské rohlíčky
web: OREA Resort Panorama
Menu se podává: 10.—12.11.2023
V 11:00–15:00 hodin a poté 18:00–21:30 hodin.
Předkrm
Husí rillets, šalotková marmeláda, salát s kyselou zeleninou, rozpečený chléb
Polévka
Husí kaldoun a husím masem, droby, fleky, zeleninou a libečkovým olejem
Hlavní chod
Husí stehno, červené a bílé zelí, houskový a bramborový knedlík
Dezert
Hruškový štrúdl, šlehačka z vaječného likéru
V nabídce od 11. 11. 2023 bude navíc svatomartinské víno z vinařství Mádl.
Nabídka platí do vyprodání zásob.
Rezervace
na tel. 771 225 126
web: Restaurace Lažánky
Menu se podává:
Hlavní chod:
Svatomartinská husa
Rezervace na tel. 516 418 923.
web: Restaurace Myslivna
Menu se podává: 11.11.2023
Předkrm
Husí paštika s brusinkovou pěnou, pečivo 120 Kč
Husí játra pečená v červeném oleji, pošírované jablko, toust 120 Kč
Polévka
Husí vývar s drůbky a nudlemi 80 Kč
Hlavní chod
Pečené husí stehno, červené a bílé zelí, houskový a bramborový knedlík 440 Kč
Plněné bramborové lokše, červené a bílé zelí s trhaným husím masem 440 Kč
Dezert
Pošírovaná hruška v červeném víně, vanilkový krém, šlehačka 120 Kč
Rezervace na tel. 777 547 927.
web: Restaurace Na Pražci
Menu se podává: 11.—12.11.2023
Předkrm
100 g Husí paštika zabalená ve slanince, ovocný coulis, bagetka
Polévka
0,33 l Husí kaldoun se zarestovanou zeleninou a droby
Hlavní jídlo
400 g Pečené husí stehno, červené zelí s bílými hrozny, houskový a bramborový knedlík
2 ks Lokše plněné restovaným zelím se slaninkou a trhaným husím masem
200 g Pečená husí jatýrka s anglickou slaninou a hříbky, šťouchané brambory s cibulkou
200 g Grilované kachní prso, švestková omáčka, grenaille
Rezervace na tel. 516 418 639.
web: Restaurace Obůrka
Menu se podává: 11.—12.11.2023
Předkrm
80 g Husí paštika s praženými mandlemi a cibulovým chutney, bagetkový toust
Polévka
Husí kaldoun s žemličkovým bylinkovým knedlíčkem
Hlavní chod
¼ ks Svatomartinská husa pečená s jablky a cibulí
Výběrem: červené zelí se skořicí a rozinkami, bílé kysané s jablky, dýňové, kedlubnové zelí s křenem
Příloha: houskový knedlík, karlovarský perníkový knedlík, bramborový knedlík s cibulkovou mozaikou, bramborová lokše
1 ks Svatomartinské pečené stehno, červené zelí s podzimním ovocem, bramborová lokše
(nabídka platí do vyprodání zásob)
Rezervace na tel. 516 416 107.
web: Restaurace Punkva
Menu se podává: 10.11.2023
Polévka
Kachní vývar s nudlemi
Hlavní chod
¼ pečená kačena, mix zelí, mix knedlík
Kachní prsíčka na zeleninovém lůžku, šťouchané brambory s cibulkou
Kachní jatýrka na cibulce, pečené brambory
Kachní roláda, šťouchané brambory s cibulkou
web: Restaurace U Filků
Menu se podává: 9.—10.11.2023
Polévka
Husí vývar s masem a nudlemi 45 Kč
Hlavní chod
Svatomartinské husí stehýnko, červené zelí, variace knedlíků, martinský rohlíček 365 Kč
Objednávky na e-mail: restauraceufilku@seznam.cz nebo tel. 739 661 210.
web: Restaurace U Golema
Menu se podává: 09.—12.11.2023
Studený předkrm
Husí játra v sádle, pečivo
Polévka
Husí krémová polévka s petželkovými knedlíčky, zjemněná šlehačkou
Teplý předkrm
Grilovaná kachní játra s čabajkou a jablky, zastříknuté kalvádosem, bageta
Hlavní jídla
1/4 pečená husa dle staročeského receptu (váha celé husy 4,2 kg)
Pečené kachní stehno
Přílohy dle vaší chuti:
červené zelí, bílé zelí, houskové knedlíky, bramborové knedlíky s cibulkou. Zelí a přílohy jsou součástí ceny hlavního jídla.
Rezervace na tel. 516 412 524.
Jídlo je možné objednat i s sebou.
web: Restaurace U Ledu
Menu se podává: 10.—19.11.2023
Polévka
Husí vývar s masem, játrovými knedlíčky a nudlemi 70 Kč
Hlavní chod
400 g Pečené kachní stehno, bílé a červené zelí, houskový a karlovarský knedlík 249 Kč
400 g Pečené husí stehno, bílé a červené zelí, houskový a karlovarský knedlík 359 Kč
Domácí paštika, svatomartinská vína
Do vyprodání.
web: Restaurace U Slunce
Menu se podává: 11.—12.11.2023
Polévka:
Husí vývar s čerstvým tymiánem, játrovými knedlíčky a zeleninou 69 Kč
Husí kaldoun 69 Kč
Hlavní chod:
Kachní prsíčko na grilu s houbovou omáčkou a smetanou, bramborové noky / bramborové krokety 349 Kč
Husí játra na víně a domácí slanině, šťouchaný brambor / americký brambor 349 Kč
¼ pečená husa, bílé a červené zelí, variace knedlíků 449 Kč
Objednávky na tel.: 724 058 158.
Svatomartinské menu podáváme do vyprodání zásob.
Domácí husí paštika na toustu zdobená brusinkami a petrželkou k menu zdarma.
Svatomartinské víno červené / bílé / růžové – 0,1 dl 40 Kč.
Menu se podává: 11.—12.11.2023
Předkrm
Husí játra na portském víně s pošírovanou hruškou
Polévka
Husí kaldoun
Hlavní chod
¼ konfitovaná husa s červeným, bílým a dýňovým zelí, kombinace knedlíků
Kachní prso s pyré z červené řepy, omáčka demi glace
Domácí halušky s trhaným kachním masem a kysaným zelí
Dezert
Lívance s jablečným chutney, skořicí a zakysanou smetanou
Rezervace na tel. 602 563 646.
web: Statek Samsara
Menu se podává: 12.11.2023
Polévka
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky, zeleninou a fritátovými nudlemi 85 Kč
Předkrm
1 ks Bramborová lokše plněná trhanou husou a kysaným zelím, smažená cibulka na husím sádle 130 Kč
Hlavní chod
Konfitované husí stehno, červené zelí s badyánem, bramborový báč 390 Kč
½ pečené husy, červené zelí s badyánem, bramborový báč, lokše
(podáváno v pekáčích na stole, nutno objednat do 10. 11. 2023)
Pro 2–3 osoby 760 Kč
Dezert
Jablečný štrůdl s ořechy a rozinkami, vanilková omáčka 95 Kč
Rezervace
na tel. 702 098 832